Gastrotipy X – zabijačkový guláš s vejmrdou

Přidal: | publikováno: 19. 02. 2016

Vracím se cca po 14-ti měsíční odluce s receptem, který vystihuje v zimním období českou a moravskou kuchyni. Jedná se o zabíjačkovou pochoutku – guláš s vejmrdou. 

Připrav se – hrajem! 🙂

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Maso nakrájíme na kostky 1 x 1 cm. Ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme a vyřízneme z nich močovody. Veškeré vnitřnosti nakrájíme na menší kostičky 0,5 x 0,5 cm.

Na středním ohni v kastrolu na rozpáleném sádle orestujeme dohněda cibuli. Přidáme nakrájené maso a srdce a restujeme 5 minut. Poté podlijeme polovinou ovarového vývaru a dusíme pomalu zčásti přikryté 40 minut na mírném ohni.

Přidáme nakrájené ledvinky a slezinu a za občasného podlévání dusíme doměkka. Jakmile je vše měkké, přidáme nadrobno nakrájená játra a dusíme ještě 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem, novým kořením a mletým zázvorem a další 3 minuty provaříme.

Mozeček nasekáme najemno nožem a smícháme s vejcem. Důkladně promícháme. Tuto směs vlijeme do guláše a za stálého míchání necháme 5 minut provařit. Mozeček s vejcem guláš dochutí a zahustí.

Stáhneme z ohně a guláš necháme 10 minut odpočinout. Podáváme s vejmrdou a čerstvým chlebem.

Postup na vejmrdu:

Strouhaná jablka a křen smícháme, ihned zalijeme octem, horkým vývarem, vmícháme sůl, cukr a dáme do chladu rozležet.

Suroviny: 1 kg cibule, 1 kg vepřového masa (plecko nebo bůček), 1 vepřové srdce, 1 vepřová slezina, 2 vepřové ledvinky, 250 g vepřových jater, 3 lžíce sádla, 1 l vývaru z ovaru, 30 g soli, 2 stroužky česneku, špetka pepře, špetka mletého nového koření, špetka mletého zázvoru, 1 celý vepřový mozeček, 1 vejce.

Suroviny na vejmrdu: 100 g najemno nastrouhaného čerstvého křenu, 150 g najemno nastrouhaných jablek, 2 lžíce horkého masového vývaru, 1 lžíce octa, špetka soli, 1/2 – 1 lžíce cukru (dle kyselosti jablka).

Dobrou chuť!

guláš

________________________________________________________________________________

Recept byl převzat z krásné knihy Romana Vaňka: Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

TOPlist