Recept: „Bahňák“ – pikantní utopenec

Přidal: | publikováno: 26. 10. 2010

Nedávno jsem přišel z hospůdky v časných ranních hodinách a znáte to, po pivku je hlad. V tomto stavu se prostě vařit nechce a vzhledem k zásadám bezpečnosti práce to ani není dobrý nápad. Chce to nějaké zásoby a nejlépe něco, co se hodí po bouřlivé noci, případně ráno na kocovinu. To něco jsou utopenci a kdo jste, stejně jako já, přejezeni těch tradičních, právě vám je určen následující recept na pikantní utopence aneb bahňáky.

Ingredience (obr. 1):

– buřty, špekáčky, libové párky, kabanos… prostě nějakou vhodnou uzeninu

– 3/4 Kg cibule

– sterilované beraní rohy (střední sklenice)

– 100 ml vody

– 70 ml octa

– 6 lžic hořčice

– 6 lžic kečupu

– 5 lžic oleje

– 4 lžíce worcestrové omáčky

– 1 lžíce tekutého chilli

– 1 lžíce sojové omáčky či maggi

– špetka soli, špetka pepře

– 2 kuličky nového koření, 5 hřebíčků, 1 bobkový list

Příprava:

V hrnci smícháme vodu, ocet, hořčici, olej, worcester, sojovou omáčku, sůl, pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list. Za stálého míchání chvíli povaříme (cca 2 – 3 minuty). Necháme trochu zchladnout a vmícháme kečup a tekuté chilli (obr. 2).

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka (obr. 3). Buřty nařežeme a vkládáme do nich nakrájenou cibuli (obr. 4).

Do vhodné nádoby (zavařovací sklenice, plastová dóza,…) naskládáme na dno nakrájenou cibuli a celé beraní rohy (obr. 5), na to vrstvíme uzeninu s vloženou cibulí a opět ji prokládáme cibulí a beraními rohy (obr. 6.).

Celé to zalejeme nálevem, tak, aby všechny ingredience byly ponořeny (obr.7). Zavíčkujeme nebo přetáhneme igelitovým sáčkem s gumičkou.

Necháme nejméně 2 dny uležet (to jsem zvědav, kdo to vydrží :-)).

Vhodná příloha – chléb a pivečko. Dobrou chuť (obr. 8).

Obrázky:

TOPlist