Gastrotipy VII

Přidal: | publikováno: 5. 11. 2012

Zdravím všechny gourmety! Letní období je dávno za námi, a proto jsem se rozhodl vybrat příjemné jídlo, které se hodí do podzimního a zimního období. Jedná se o recept Zdeňka Pohlreicha. Myslím, že je jednoduchý a potěší zejména milovníky dobrého vepřového masa.

Vepřová líčka s česnekem a majoránkou

V kastrolu rozpálíme olej, na který vložíme osolená a opepřená líčka. Zprudka je opečeme ze všech stran dohněda a vyndáme. Přidáme trochu oleje, vložíme nakrájenou zeleninu, kterou orestujeme dotmava, a ke konci opečeme česnek. Přidáme protlak, zalijeme vínem a Marsalou, kterou necháme vyvařit, a vložíme líčka. Zalijeme je vývarem a dusíme doměkka asi 4 hodiny. Maso vyjmeme a dáme stranou, ale udržujeme v teple. Omáčku přecedíme. Svaříme na potřebnou hustotu, zahustíme chlazeným máslem, přidáme lístky majoránky a dochutíme. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.

Podáváme s jemnou bramborovou kaší a zdobíme upečenou zeleninou a žampiony, které promícháme se sekanou petrželí.

Suroviny:

800 g vepřových líček, 100 ml hovězího vývaru, 50 ml rostlinného oleje, 1 mrkev, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 300 g celeru, 4 větvičky majoránky, 15 lístků majoránky do hotové omáčky, 8 žampionů krájených na osminky, 300 ml červeného vína, 2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 150 ml vína Marsala, sůl, pepř, 50 g másla nakrájeného na kostičky, 1 lžíce sekané ploché petržele.

  

Na závěr jedna z mnoha hlášek Z. Pohlreicha k líným a nešikovným kuchařům :-):

„Zaved bych tady útrpný právo, toho, kdo by něco udělal blbě, tak bych přivázal k tomuhle sloupu a bičoval bych ho elektrickým kabelem a tak.“

Dobrou chuť!

TOPlist